Întrebări Frecvente

Intrarea la Paradă este absolut GRATUITĂ. Eventual este necesară plata unei taxe de parcare/zi, însă pentru a intra pe teritoriul unde se desfășoară Parada nu se perecepe nici o taxă.
Ediția a 14-a a Paradei Baloanelor va avea loc în Câmpul Cetătii, Județul Mureș, în perioada 27-29 Septembrie 2019. Orarul poate fi accesat la secțiunea Program. Pentru orice întrebare în legatură cu programul evenimentului, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.
Ridicarea în grup a baloanelor va avea loc după cum apare la secțiunea Program.
Notă: această parte a programului este dependentă de schimbările de vreme.
În timpul dintre zborurile planificate sunt mai multe posibilităti de distracție. În zona de desfășurare a paradei va fi organizat un mic târg adresat tuturor categoriilor de varstă. Pe perioada întregului eveniment se pot efectua oricând zboruri cu un avion sportiv.
Iubitorii de natură pot vizita zona turistică pe jos sau într-o excursie organizată, sau pot încerca călătoria cu trenul cu locomotivă de aburi între Câmpu Cetătii și Sovata.
Nu am uitat nici de cei mici – copii pot încerca multitudinea de jocuri, trambuline și chiar un trenuleț pentru copii.
Pentru zboruri cu balonul cu aer cald, vă rugăm să-l contactați pe Lorincz Miklos, operatorul nostru de zbor, pentru a face o rezervare. Datele sale de contact le puteți găsi la sețiunea Contact.
Balonul (sau anvelopa) este făcut din nylon special. Este foarte ușor ca greutate (35-37 gram/metru pătrat), însă este foarte puternic (rezistă la 17-70 kilograme pe metru pătrat). Unele baloane sunt tratate cu un înveliș de poliureutan pentru a le face mai etanșe și pentru a le crește rezistența la razele ultraviolete. Nacela este confectionată din răchită, care este flexibilă și puternică în același timp. Aceasta este suspendată de anvelopă prin cabluri de oțel inoxidabil sau de kevlar.
Balonul captează o masă mare de aer cald, care se ridică. Dacă aerul din balon este încălzit de către arzător, atunci balonul se va ridica. Dacă aerul din balon se răceste, sau aerul cald este ventilat din balon în direcția superioară sau laterală, atunci balonul va pierde din altitudine. Altimetrul este folosit pentru a măsura altitudinea și rata de ascendere. Altimetrul și indicatorul de temperatură interioară al balonului sunt singurele instrumente folosite în baloanele cu aer cald.
Baloanele pot avea mărimi variate. Cele mai mici baloane, ce pot transporta doar o peroană și nu au nacelă (numite si ‘hoppers’ sau ‘cloudhoppers’), au un volum al balonului de minim 600 m3; pentru o sferă perfectă, raza ar fi de circa 5 m. La capătul opus al balanței, baloanele folosite de către companiile turistice au capacitatea de a transporta peste 12 persoane, cu un volum al balonului de până la 17,000 m3. Cea mai des întâlnită mărime a unui balon este de 2,800 m3, acesta putând transporta între 3 și 5 persoane.
Gazul propan lichid este folosit pentru a încălzi balonul cu aer cald. Unele baloane incorporează 180 litri de propan în două butelii de oțel inoxidabil, în timp ce altele incorporează trei butelii a câte 45 litri fiecare. Propanul este un combustibil previzibil și sigur, însă este extrem de volatil. Este transportat în formă lichidă, sub presiune în butelii, și este furnizat în arzătoare prin intermediul unor furtunuri flexibile. Flacăra emisă de către arzătoare se poate ridica până la 2 metri altitudine, într-o explozie pe care pilotul o are tot timpul sub control. Un zbor tipic de circa 90 minute cu trei persoane la bord consumă circa 100 litri de propan. Unele baloane au două sisteme de ardere a combustibilului, pentru un plus de siguranță.
Înălţimea maximă la care s-au înregistrat zboruri cu balonul cu aer cald este peste 15,000 de metri. Sportul însă este mult mai plăcut atunci când se zboară la o înălţime de circa 60-150 metri, puțin peste vârful copacilor. Când baloanele zboară deasupra zonelor populate, acestea se mentin la o altitudine de minim 300 metri.
Baloanele cu aer cald nu se pilotează. Balonul plutește în derivă în aceeași direcție (și cu aceeași viteză) cu vântul. Abilitatea pilotului constă în alegerea altitudinii perfecte care are direcția vântului cea mai potrivită. Controlul altitudinii este obținut prin intermediul arzătorului. Arderile lungi rezultă în ridicare, iar arderile scurte sau lipsa lor permit aerului din balon să se răcească în timp ce balonul descinde.
Din cauza faptului că balonul călătorește odată cu vântul, determinarea punctului exact de aterizare înaintea lansării este imposibilă. Un pilot însă este capabil să determine direcția generală a zborului prin observarea curenților de vânt.
După lanseara balonului, un echipaj urmărește traseul într-un automobil. Folosind hărțile zonei de zbor, comunicare radio și contact vizual, echipajul încearcă să fie in apropiere în momentul aterizării balonului. Echipajul ajută pilotul la dezumflarea, dezasamblarea și împachetarea balonului, și apoi transportă pasagerii si echipamentul înapoi la bază.