Gyakori kérdések

A belépés a Hőlégballon Parádéra teljesen INGYENES! Esetleges költség a parkolás.
A XIV. Hőlégballon Parádé Vármezőn, Maros megyében Szeptember 27.-i kezdettel és Szeptember 29.-vel bezárolag lesz megtartva. A Parádé programja megtalálható a Műsor aloldalunkon. Ha esetleg más információra lenne szűksége, akkor bátorítsuk, hogy e-mailben vegyék fel velünk a kapcsolatot.
A ballonok emelkedésének időpontjai a Műsor aloldalon található.
Figyelem! A ballonok repülése időjárásfüggő.
A repülések között több szórakozási lehetőség is lesz.
A fesztivál területén kisebb vásár lesz megszervezve, ahol minden életkor képviselői kedvükre való árut találhatnak. A vásár mellet lehetőség van a sport kedvelőinek sportrepülőgéppel való repülésre, ugyanakkor megcsodálhatják Vármező természeti szépségeit gyalogosan vagy szervezett kalandturán vagy kiprobálhatják a Vármező és Szováta közötti keskenyvágányú gőzvonatot.
Persze a kissebbekre is gondoltunk, igy hát a gyerekek kiprobálhatják a rengeteg felfújhatós csúszda, trambulin, mászófal, gyerekvonat, stb. bármelyikét.
A szabad repülést óhajtok személyesen kell felvegyék a kapcsolatot a szervezőkkel, a repülés betervezése érdekében. Több információ található a Kapcsolat aloldalon.
A kupola megerősített nomexanyagból van készítve. Nagyon könnyű (35-75 gramm/négyzetméter), de ugyanakkor nagyon erős is (17-70 kilogramm/négyzetméter). Egyes kupolák polyuretán burkolattal vannak bevonva, ezáltal emelvén a ballon légátnemeresztő tulajdonságát és egyúttal megvédi az anyagot a nap ultraviola sugaraitól is.  A kosár vagy gondola vesszőböl font  kosár, amely rugalmas és nagyon erős is. A kosár a kupolához acél vagy kevlár sodronykötéllel van rőgzítve.
A meleg levegő felemel. A kupola egy nagymennyiségű meleg levegőt tudd magában tartani. A levegőt a melegitő égők segítségével felmelegítjük, a ballon felemelkedik. Ha a kupolában lévő levegőnek megengedjük, hogy lehüljön vagy a meleg levegőt kieresztjük a kupolából, akkor a ballon magassága arányosan csökkeni fog. Az aktualis magasságot a kosárban levő altiméter segítségével lehet mérni az emelkedő, illetve a sülyedő sebesség mellet. Az altiméter és a kupola hőmérő az egyedüli műszerek, amiket a ballonosok használnak a repüléshez.
A hőlégballonok mérete egy elég nagy skálán mozog. A legkissebbek, melyek kosár nélküliek és csak egy személy szállítására alkalmasak (”Hoppers” vagy ”Cloudhoppers” néven ismertek), egy nagyjából 600 m3 nagyságú kupolával rendelkeznek, ez korülbelül egy 5m sugarú gömb alakkal egyezik meg. A skála másik végén az akár 12 vagy több személy szállítására alkalmas turisztikai célokra használt kereskedelmi hőlégballonok vannak, amelyek kupolájának térfogata a 17,000 m3-t is elérheti. A legelterjedtebb hőlégballonok térfogata nagyjából 2,800 m3 és 3-5 személy szállítására alkalmasak.
A ballonok a repüléshez az általános GPL, azaz propán-bután keverékű gázt használják mint üzemanyag. Egyes ballonok akár 180 liter propángázt is magukkal tudnak vinni, 2 darab 90 literes palackban, mások 3-4 darab 45 literes palackban. A propán egy stabil és kiszámítható gáz, de ugyanakkor nagyon illanó. A propángázt folyékony állapotban tárolják, nyomás alatt a palackókból az égőn keresztül gáz állapotba alakul át. Az égőkből kijövő láng hossza kb. 4-6 méter. Egy átlagos repülés időtartama 90 perc, megfelelő súllyal a fogyasztás kb. 100 liter propángáz.
A legmassabb bejegyzet repülési magasság 15000 méter. A repülés magassága mindig a pilotától függ. A ballonnal való repülés igazából 60-100 méter magasságon élvezhető igazán. A ballonok települések feletti kötelező átrepülési magassága minimum 300 méter.
Igazából nem irányítják. A ballonok repüléskor ugyanazzal a sebességel és irányba haladnak, mint az aktuális szél. A pilótának a tehetsége abban rejlik, hogy ki tudja választani azt a megfelelő magasságot, amelyben a szél iránya és sebessége a legmegfelelőbb a betervezett repülési tervnek. A felületi szelek és áramlatok nagyon sok irányúak, igy a pilótának nem könnyű kiválasztani és megtartani a megfelelő magasságot. A ballon magasságát a pilóta az égő segítségével szabályozza.
Mivel a ballonok a szél irányába és sebességével repülnek, egy pontos landolási helyet nehéz meghatározni a felszállás előtt. De a pilóta, tudásának és tapasztalatának köszönhetően , meg tudja határozni a repülés általános irányát , az aktuális szelek, áramlatok tanulmányozásával.
Miután a ballon elrepül a felszállóhelyről, a csapat többi része követni fogja a ballont a követőkocsival, folytonosan fentartva a vizuális- vagy rádiós kapcsolatot. A követőkocsi megpróbálja minnél jobban megközelíteni a landolási helyet, így segítve a pilotának a ballon összeszedésében, az utasok és a ballon hazaszállításában.